Енергийната борса отчита абсолютен рекорд на търгуваните количества на пазар “В рамките на деня“ за декември

Рекордните 185 635,45 MWh са изтъргувани на пазар „В рамките на деня“ през декември. Това е най-високата месечна стойност, постигана от създаването на сегмента през 2018 г., отчита Българска независима енергийна борса (БНЕБ).

„Рекордът в изтъргуваните количества електрическа енергия е резултат от пълната интеграция на България към единния европейски пазар на сегмента „В рамките на деня“ – процес, който завърши с обединението на границата с Гърция преди месец. Този нов канал, който беше отворен за търговия в реално време, през южната ни съседка и Италия към цяла Европа доведе до намаляване на пазарната  концентрация, увеличи дълбочината на пазара, като за българските пазарни участници вече има много повече видими оферти, които са активни и могат да бъдат изпълнени.“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

Другите фактори, които повлияха положително на развитието на сегмента „В рамките на деня“ през изминалата година бяха създадената възможност за търгуване на 15-минутни продукти и въвеждането на автоматизация и роботизация на търговията на този пазар. По данни на БНЕБ общото изтъргувано количество електрическа енергия на сегмент „В рамките на деня“ е 1 187 795,45 МWh, което е с 3,5 пъти повече от периода преди пазарните обединения.